Wat is een kalibratierapport en heb ik het nodig?

Wat is een kalibratiecertificaat? Waarom is dit nodig? Is het wettelijk verplicht? In dit artikel zult u een antwoord vinden op deze vragen. Ook lichten we alle informatie op een kalibratiecertificaat toe.
Wat is een kalibratiecertificaat?
Een kalibratiecertificaat is een officieel document dat aantoont dat de thermometer een kalibratietest heeft ondergaan in een (geaccrediteerd) laboratorium. De testdatum, -methode en -resultaten staan op het certificaat vermeld.
Bij de test worden de meetwaarden van de thermometer vergeleken met een referentiethermometer. De resultaten worden vastgelged in een traceerbaar meetrapport. Dit rapport toont de nauwkeurigheid van je thermometer aan. Als blijkt dat de thermometer onnauwkeurig is, moet deze worden gerepareerd of vervangen. Zijn kalibratiecertificaten wettelijk verplicht? Of een kalibratierapport verplicht is, is afhankelijk van de wetgeving. Binnen horecatoepassingen bepaalt het HACCP-plan hoe en wanneer het bedrijf de thermometers moet kalibreren. Professionele horeca-ondernemingen laten de thermometers doorgaans jaarlijks kalibreren. Ditzelfde geldt voor voedselverwerkende bedrijven. Ook thermometers voor legionella controles worden doorgaans jaarlijks gekalibreerd. Een kalibratiecertificaat is het enige wettelijke document dat bewijst dat uw thermometer nauwkeurig is.
Dit biedt verschillende voordelen:
- Een kalibratiecertificaat kan in de rechtbank worden gebruikt als er een gezondheids- of veiligheidsprobleem optreedt met betrekking tot onveilige temperaturen.
- Kalibratiecertificaten zijn nodig voor audits en andere inspecties of audits.
- Een nauwkeurige thermometer betekent een nauwkeurige temperatuurcontrole. Dit draagt bij aan de kwaliteit en veiligheid.
Wat betekent traceerbaar?
Wanneer een thermometer wordt gekalibreerd, worden de meetwaarden vergeleken met een referentiethermometer. De referentiethermometer moet een kalibratietest hebben ondergaan conform een hogere standaard dan de geteste thermometer. De referentiethermometer en het kalibratienummer worden op elk certificaat vermeldt en zijn dus altijd te herleiden naar een nationaal kalibratiecentrum (of een gelijkwaardig laboratorium).
Wat is UKAS-kalibratie?
UKAS is de nationale accreditatie-instantie voor het Verenigd Koninkrijk. Deze accreditie is conform de ISO17025 die wereldwijd geldt. Wanneer UKAS een laboratorium accrediteert, worden de tests uitgevoerd volgens de hoogste normen. Veel andere landen hebben hun eigen accreditatie-instanties die hun nationale normen beheren. In de VS is NIST hiervoor verantwoordelijk. In Nederland de Raad van Accrediatie (RvA).
Wat is het verschil tussen een traceerbaar certificaat en een UKAS/RvA-certificaat?
Een traceerbaar certificaat betekent dat uw thermometer is getest met een referentiethermometer binnen de traceerbaarheidsketen. Een UKAS/RvA-certificaat betekent dat uw thermometer is getest in een door UKAS/RvA geaccrediteerd laboratorium. Een traceerbaar certificaat is vaak voldoende voor HACCP- en legionella-controles. Een UKAS/RvA-certificaat is nodig voor controles volgens een hogere norm. Denk hierbij aan instanties die audits uitvoeren of legionella adviseurs met een BRL6010 certificering.
Toelichting op een UKAS kalibratierapport

B. Het (unieke) certificaatnummer.
C. Het officiële UKAS-kalibratielogo; dit geeft aan dat het certificaat traceerbaar is naar deze nationale norm van het Verenigd Koninkrijk. Het nummer onder het logo is de code van het laboratorium dat door UKAS is geaccrediteerd. De accreditatiegegevens van het bedrijf zijn te vinden op de UKAS-website.
D. Adres- en contactgegevens van het kalibratielaboratorium.
E. Naam en handtekening van de persoon die de kalibratie heeft uitgevoerd.
F. Naam en adres van de klant.
G. Ordernummer.
H. Referentienummer.
I. Datum waarop het instrument in het laboratorium is aangekomen en de datum waarop de kalibratie is uitgevoerd.
J. Kamertemperatuur en luchtvochtigheid in het laboratorium tijdens de test.
K. De internationale temperatuurschaal van 1990 (ITS-90) is een temperatuurschaal die door laboratoria wordt gebruikt om thermometers te kalibreren. De temperaturen worden bepaald door stoffen zoals water, kwik en tin onder omstandigheden te houden waarin ze een specifieke temperatuur behouden. Gebruik van deze norm resulteert in een hoge nauwkeurigheid.
L. Omschrijving van de te kalibreren thermometer.
M. Type sensor dat wordt gekalibreerd.
N. Serienummers van het instrument en de sensor.
O. Het temperatuurbereik dat door de klant is aangevraagd.
P. Methode en apparatuur die worden gebruikt om de thermometer te kalibreren.
Q. Temperatuurwaarden waarop de thermometer wordt gecontroleerd.
R. Als de instrumentwaarden en testtemperaturen verschillen, kan de thermometer, indien mogelijk en vereist, worden gejusteerd en opnieuw gekalibreerd. De waarden in dit voorbeeld zijn nauwkeurig, dus er hoeft geen actie te worden ondernomen.
S. Zelfs met de duurste apparatuur en in gecontroleerde omgevingen zijn metingen niet altijd 100% nauwkeurig. Een stapeling van kleine onnauwkeurigheid is hiervoor de reden. Als de meetonzekerheid ± 0,04 °C bedraagt, kunnen de testresultaten 0,04 °C hoger of lager uitvallen dan de in het certificaat vermelde temperaturen. Hierbij moet ook de resolutie van het instrument worden opgeteld. Dus als de meetonzekerheid ± 0,04 °C is en de resolutie van het instrument 0,01, bedraagt de totale meetonzekerheid ± 0,05 °C.